Pittige ‘overlevingstocht’ door natuurgebied De Brand

Zondagmorgen 1 maart vond de maandelijkse lange wandeling van NWGR plaats door het natuurgebied De Brand bij Udenhout. Het was op voorhand al duidelijk, het zou niet zomaar een wandeling worden. En dat werd het ook niet.

De Brand was veranderd in een zompig bosmoeras

Het natuurgebied De Brand bij Udenhout ligt in de laagte tussen enerzijds de Kampina en anderzijds de Loonse en Drunense Duinen. Het betekent dat, mede door de lemige ondergrond, het gebied een nat karakter heeft. De overvloedige regenval van de afgelopen weken heeft dit effect nog versterkt.

De 20 deelnemende NWGR’ers lieten zich door de natte voorboden niet afschrikken. Met goede moed vertrokken zij voor een tocht die ook over de drogere Loonse en Drunense Duinen zou voeren. Maar zover kwam het niet.

De tocht door de Brand leverde de NWGR’ers een aantal modderbaden en natte barrières op. Met ploeteren en klimmen werden alle barrières door de sportieve groep overwonnen. Het betekende in veel gevallen dat over sloten werd gesprongen of omgevallen bomen de helpende hand boden.

Een waar avontuur

Waar anderen wellicht de zompige omstandigheden verafschuwen, kwam er vanuit de NWGR’ers geen enkele wanklank. Integendeel, het avontuur werd beleefd als een overlevingstocht. En het leverde een magnifieke en onvergetelijke blik op de natte natuur. Het zal daarom zeker nog vele malen in herinnering worden geroepen tijdens de volgende maandelijkse wandelingen van NWGR.

Jammer genoeg waren de Loonse en Drunense Duinen door het moeras van De Brand niet bereikbaar. Maar de hiervoor gekozen fraaie alternatieve route bracht de groep daardoor wel bij de eerste bloeiende bosanemonen van dit voorjaar.

Klik op de foto om ze allemaal te bekijken


    Archief

Top