Verslag Lange wandeling van 4 november

Op zondagmorgen 4 november werd de maandelijkse lange wandeling van NWGR gehouden vanuit Wortel-Kolonie in België. De tocht over ruim 9 kilometer voerde onder meer langs het Merkske. Maar liefst 27 NWGR’ers hadden, soms na een zwerftocht, het vertrekpunt gevonden bij bezoekerscentrum De Klapekster.

De buitenplaats Wortel-Kolonie bewaart een roemruchte geschiedenis van Nederlandse en Belgische voorzieningen voor landlopers, bedelaars en dronkaards. Gedurende een groot deel van de 19e en 20e eeuw waren in Wortel-Kolonie en het nabij gelegen Merksplas een open en een gesloten inrichting gevestigd voor tewerkgestelden. Van deze historie zijn nog veel getuigen aanwezig in de vorm van gebouwen en een fraai landschap dat bestaat uit kenmerkende dreven, landbouwgronden en bosgebieden. De omgeving is een wandelgebied bij uitstek, met een grote landschappelijke afwisseling. De wandeling ging achtereenvolgens door de bossen bij Wortel-Kolonie, over de Castelreesche Heide en door de Vallei van het Merkske. Deze slingerende 16 kilometer lange beek vormt de grens tussen Nederland en België tussen Zondereigen en Hoogstraten. Daar stroomt de beek in de rivier de Mark. Het gebied vormt een groot aaneengesloten natuurgebied. Het is niet alleen belangwekkend vanwege de aanwezige bijzondere vogel- en plantensoorten, maar ook vanwege de soorten zeldzame amfibieën waaronder de boomkikker.
Voor nagenoeg alle deelnemers was deze bijzondere wandeling een ware ontdekkingstocht.


    Facebook

    Archief

Top